Några av våra ostar med dryckestips

OSTEN FÅR VINET ATT SJUNGA SÄGS DET

Och med rätt dryck till osten kan smakupplevelsen nå himmelska höjder. Här listar vi några av våra ostar med förslag på passande dryck.

Beaufort (FR) – Kanske vår allra finaste ost om ni frågar oss. Vår Beaufort görs när korna släpps ut på sommarbete i Savojen i franska Alperna. Korna betar färskt gräs, blommor och örter. En Beaufort d’Alpage görs bara mellan juni och september varför tillgången blir begränsad. Endast mjölk från kor av rasen Tarentaise och Abondance får användas. En bra pinot noir görs sig fint med osten men vi tycker att den rentav förtjänar en flaska champagne.

Beemster VO 18 månader (NL) – En långlagrad Gouda fullproppad med kristaller och en nötig, kolalik smak. En ost som kan njutas med ett fylligt rödvin eller kryddigt vitt men som med sin fina sälta är alldeles fenomenal till öl. 

Brie de Meaux (FR) – Kungen av ostar, sägs har varit Karl den stores favoritost. Ordentligt smakrik och med toner av stall, svamp och mer eller mindre inslag av ammoniak lämnar den ingen oberörd. En mogen eller merlotdominerad Bordeaux är vårt stalltips här.

Brillat Savarin (FR) – En färsk vitmögelost med extremt hög fetthalt. Här skär ett bubbel genom fetman och balanserar osten perfekt. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) är ett bra val.

Delice de Bourgogne (FR) – En annan färsk vitmögelost som har stora likheter med Brillat Savarin men i stället för grädde tillsätts crème fraiche til ostmassan vilket ger den en tydlig syrlighet som balanserar upp den mycket feta osten. Här väljer vi samma vin som till Brillat Savarin. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) är ett bra val.  

Comté (FR) – Frankrikes kanske mest populära hårdost. Prova en lätt fatlagrad Chardonnay som möter ostens smörighet och nötighet. Oliver Leflaive Bourgogne Les Sétilles (nr 5657, 165 kr).

Epoisses (FR) – Fet, smakrik och smörig kittost från Bourgogne som blir rinning när det är fullt mogen. En fantastisk ost som vi tycker passar bäst med ett lättare rött vin, gärna på pinot noir. Leflaive Bourgogne Cuvée Margot (nr 5447, 165 kr) balanserar ostens kraft.

Etivaz d’Alpage (Schweiz) – Fantastisk hårdost från kantonen Vaud. Vår Etivaz tillverkas av en familj som sommartid flyttar med sina kor upp i bergen där de går på sommarbete på 1600 meters höjd. Osten ystras helt hantverksmässigt över öppen eld enligt gammal tradition. Många likheter med Gruyère men med en markerad fruktighet. Vin? En Rioja eller varför inte en fruktig chardonnay!

Gruyère Moléson 18 månader (Schweiz) – Familjen Moléson har tillverkat ost sedan 1926. Deras Gruyère är i absolut världsklass om ni frågar oss. Lagrad 18 månader har den rejäl kraft och bra sälta och fullproppad med kristaller och karaktär. Vill man dricka vitt rekommenderar vi en fatlagrad chardonnay, gärna från Bourgogne. En Rioja gifter sig dock allra bäst med osten, prova gärna Baron de Ley (nr 2525, 109 kr).  

Kaltbach Creamy (Schweiz) – En grottlagrad halvhård ost som får sin gräddighet av att just grädde tillsätts ostmassan. Avnjuts bäst med ett vitt friskt vin som balanserar ostens höga fetthalt. Torr riesling är alltid gott, George Breuer Riesling Sauvage är fenomenal (nr 5899, 119 kr).

Langres (FR) – Kittost från Champagne som är rik och fet i smaken utan att bli skarp. Man kan för all del välja Champagne men vilket bra mousserande som helst funkar. Syran i vinet möter det feta i osten. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) 

Munster Géromé (FR) -Till denna intensiva, kraftiga och aromatiska kittost är standardrekommendationen ett vin på druvan gewürztraminer, men även ett vin på pinot gris med diskret sötma fungerar. Prova Gustave Lorentz Gewurztraminer (nr 5244, 99 kr).

Ossau Iraty 12+ månader (FR) – Superfin fransk fårost från franska Baskien. Smakrik, men rund och fint balanserad. Ett lättare rödvin släpper fram ostens smak. En Valpolicella eller pinot noir blir bra men vi väljer ett sydfranskt vin till den sydfranska osten. Prova Château Pech-Latt (nr 2233, 109 kr). 

Roquefort (FR) – Grönmögelostarnas ost. Det är belagt att den tillverkats i mer än 2000 år. Smakrik som få med hög sälta kräver den ett sött vin. Portvin funkar men vi tycker att Sauternes är överlägset. Château Grillon (nr 4115, 129 kr) är ett bra val. 

Valencay (FR) – Finfin mjuk och ganska smakrik getost doppad i aska. Getostar med lite smak kombineras med fördel med viner på sauvignon blanc. Prova gärna Champault Sancerre Les Pierris (nr 2259, 150 kr).

Parmigiano Reggiano 30-36 månader (IT) – En fantastisk ost som lyfter vilken maträtt som helst men även är god att njuta som den är. En klassisk kombo är med ett glas Amarone och det funkar även om vi tycker att vår vällagrade Parmesan behöver mötas med lite mer kraft. Ett portvin av typen Ruby Port blir alldeles glimrande med osten. Prova t.ex. Kopke Fine Ruby Port (nr 8048, 79 kr, 375 ml).