Våra ostar

Vi importerar ost från Schweiz och Frankrike och är återförsäljare av ostar från Fromagerie Tourrette, affineurer av ost sedan mer än 30 år. Ostarna väljs ut från producenter och gårdar med hantverksmässigt produktion och mognadslagras därefter i fromageriets källare i Strasbourg. Är du intresserad av fina franska ostar till din butik så hör av dig till jonas@turingeostochvin.se för priser och leveransvillkor.

OST & VIN

Med ett vin eller en dryck som matchar osten kan smakupplevelsen bli höjas flera nivåer. Här listar vi några av våra ostar med förslag på vin och dryck.

  Appenzeller Extra AOP (SCH) – Berömd ost från kantonen Appenzell i östra Schweiz och tillverkades redan 700-talet. Osten grottlagras och tvättas under sin lagring med en blandning av vitt vin och örter enligt ett hemligt recept. Detta ger osten sin fruktiga och pikanta smak. Avnjut den gärna med ett fruktigt vitt vin, tex Georg Breuer Riesling Sauvage (nr 5899, 125 kr). Ett mjukt och fruktigt rött fungerar också fint.
  Beaufort (FR) – Kanske vår allra finaste ost om ni frågar oss. Vår Beaufort görs när korna släpps ut på sommarbete i Savojen i franska Alperna. Korna betar färskt gräs, blommor och örter. En Beaufort d’Alpage görs bara mellan juni och september varför tillgången blir begränsad. Endast mjölk från kor av rasen Tarentaise och Abondance får användas. En bra pinot noir görs sig fint med osten men vi tycker att den rentav förtjänar en flaska champagne.
  Brillat Savarin (FR) – En färsk vitmögelost med extremt hög fetthalt. Här skär ett bubbel genom fetman och balanserar osten perfekt. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 120 kr) är ett bra val.
  Beemster VO 18 månader (NL) – En långlagrad Gouda fullproppad med kristaller och en nötig, kolalik smak. En ost som kan njutas med ett fylligt rödvin eller kryddigt vitt men som med sin fina sälta är alldeles fenomenal till öl. 
  Brie de Meaux (FR)– Kungen av ostar, sägs har varit Karl den stores favoritost. Ordentligt smakrik och med toner av stall, svamp och mer eller mindre inslag av ammoniak lämnar den ingen oberörd. En mogen eller merlotdominerad Bordeaux är vårt stalltips här.
  Cabretou (FR) – Halvhård getost av Tommetyp som görs i Pyrénéerna. Görs på getmjölk från gårdar som ligger kring mejeriet. Mild och fin smak med en karaktäristisk sötma från getmjölken. Underbar ost som njuts fint med en riesling eller chablis.
  Comté (FR)– Frankrikes kanske mest populära hårdost. Prova en lätt fatlagrad Chardonnay som möter ostens smörighet och nötighet. Detta är en kombo du måste prova. Oliver Leflaive Bourgogne Les Sétilles (nr 5657, 199 kr).
  Delice de Bourgogne (FR) – En färsk vitmögelost som har stora likheter med Brillat Savarin men i stället för grädde tillsätts crème fraiche til ostmassan vilket ger den en tydlig syrlighet som balanserar upp den mycket feta osten. Här väljer vi samma vin som till Brillat Savarin. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 129 kr) är ett bra val.  
  Epoisses Fermier AOP (FR) – Fet, smakrik och smörig kittost från Bourgogne som blir rinnig när det är fullt mogen. En fantastisk ost som vi tycker passar bäst med ett lättare rött vin, gärna på pinot noir. Leflaive Bourgogne Cuvée Margot (nr 5447, 189 kr) balanserar ostens kraft.
  Etivaz d’Alpage (Schweiz) – Fantastisk hårdost från kantonen Vaud. Vår Etivaz tillverkas av en familj som sommartid flyttar med sina kor upp i bergen där de går på sommarbete på 1600 meters höjd. Osten ystras helt hantverksmässigt över öppen eld enligt gammal tradition. Många likheter med Gruyère men med en markerad fruktighet. Vin? En Rioja eller varför inte en fruktig chardonnay!
  Gruyère Moléson 18 månader AOP (Schweiz)– Familjen Moléson har tillverkat ost sedan 1926. Deras Gruyère är i absolut världsklass om ni frågar oss. Lagrad 18 månader har den rejäl kraft och bra sälta och fullproppad med kristaller och karaktär. Vill man dricka vitt rekommenderar vi en fatlagrad chardonnay, gärna från Bourgogne. En Rioja gifter sig dock allra bäst med osten, prova gärna Baron de Ley (nr 2525, 109 kr).  
  Gruyère Sélection Rolf Beeler 28 månader AOP (Schweiz)– Rolf Beeler tillhör en exklusiv skara av ”Maître Fromager Affineur”. Han håller sin vakande hand över allt ifrån kontakten med bonden, om vilka örter som kon bör äta, över tillverkningen i de mestadels mindre by-ysterierna och till slut över den så viktiga lagringen. Rolf Beeler arbetar oförtrutet sedan nära 30 år för att höja medvetenheten kring kvalitet och för att lovprisa ”den opastöriserade osten”. Det här är en fantastisk ost med balanserad sälta och kraft och med ett härligt djup i smaken som aldrig tar slut. Toppklass helt enkelt!

 

  Gruyère d’Alpage AOP (Schweiz) – Vår Gruyère som enbart görs sommartid när korna släpps ut på sommarbete i de schweiziska alperna. Den rika floran av blommor, örter och gräs ger en unik kvalitet och karaktär till osten. Mildare än våra andra gruyèreostar men med fina och komplexa smaknyanser. Inslag av frukt, smör, blommor och nötter. Avnjut den gärna med en fruktig chardonnay eller en torr riesling.
  Kaltbach Creamy (Schweiz) – En grottlagrad halvhård ost som får sin gräddighet av att just grädde tillsätts ostmassan. Avnjuts bäst med ett vitt friskt vin som balanserar ostens höga fetthalt. Torr riesling är alltid gott, George Breuer Riesling Sauvage är fenomenal (nr 5899, 119 kr).
  Morbier AOP (FR) – Morbier görs i Jurabergen i östra Frankrike och dateras till 1800-talet. Morbier har sin klassiska sotrand som tillkom då man förr i tiden gjorde bottenlagret med morgonmjölk och sedan skyddade osten med aska tills man gjorde ett lager med kvällsmjölken. Dofter av hö med en smak av hasselnöt, och smör med en mild sötma. Avnjut med en torr riesling eller en lätt fatlagrad chardonnay.
  Langres (FR)– Kittost från Champagne som är rik och fet i smaken utan att bli skarp. Man kan för all del välja Champagne men vilket bra mousserande som helst funkar. Syran i vinet möter det feta i osten. Louis Bouillot Crémant de Bourgogne (nr 7688, 129 kr) är ett prisvärt val, prova gärna också en pinot noir.
  Munster AOP (FR) – Vår Munster kommer från en liten producent i Vosgeserna i Alsace. Osten görs två morgnar varje vecka och mognadslagras därefter i 5 veckor. Till denna intensiva, kraftiga och aromatiska kittost är standardrekommendationen ett vin på druvan gewürztraminer, men även ett vin på pinot gris med diskret sötma fungerar. Prova Gustave Lorentz Gewurztraminer (nr 5244, 109 kr).
  Ossau Iraty 12+ månader (FR) – Superfin fransk fårost från franska Baskien. Smakrik, men rund och fint balanserad. Ett lättare rödvin släpper fram ostens smak. En Valpolicella eller pinot noir blir bra men vi väljer ett sydfranskt vin till den sydfranska osten. Prova Château Pech-Latt (nr 2233, 109 kr). 
  Roquefort (FR) – Grönmögelostarnas ost. Roquefort görs på fårmjölk och det är belagt att den tillverkats i mer än 2000 år. Vår Roquefort görs av en liten familjeägd firma med bara 10 anställda. Familjen har gjort Roquefort sedan 1923 och hantverket rymmer följaktligen massor av kunskap.Smakrik som få med hög sälta kräver den ett sött vin. Portvin funkar men vi tycker att Sauternes är överlägset. Château Grillon (nr 4115, 129 kr) är ett bra val. 

 

  Valencay (FR) – Finfin mjuk och ganska smakrik getost rullad i aska. Getostar med lite smak kombineras med fördel med viner på sauvignon blanc eller varför inte en rosé från Provence med frisk syra. Prova gärna Champault Sancerre Les Pierris (nr 2259, 179 kr).
  Parmigiano Reggiano 30-36 månader (IT) – En fantastisk ost som lyfter vilken maträtt som helst men även är god att njuta som den är. En klassisk kombo är med ett glas Amarone och det funkar även om vi tycker att vår vällagrade Parmesan behöver mötas med lite mer kraft. Ett portvin av typen Ruby Port blir alldeles glimrande med osten. Prova t.ex. Kopke Fine Ruby Port (nr 8048, 79 kr, 375 ml).